Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ύβρις και Νέμεσις στη Φουκουσίμα

Όταν ο άνθρωπος υπερεκτιμούσε τις δυνάμεις του έναντι του άγραφου θεϊκού νόμου και προσπαθούσε να υπερβεί την θνητή φύση του, τότε διέπραττε «Ύβριν».

Κατά την αρχαιοελληνική κοσμοθεωρία, η ασεβής, αυθάδης και αλαζονική δράση οδηγούσε πάντα στην πτώση και την καταστροφή του υβριστή.

Οι θεοί του προκαλούσαν αρχικά την «Άτην», αδελφή της Έριδας και της Δυσνομίας κατά τη μυθολογία, δηλαδή την τύφλωση του νου. Αυτή οδηγούσε σε περισσότερες ύβρεις, ώσπου τελικά ο υβριστής διέπραττε την μεγάλη α-νοησία.

Τότε, οι θεοί οργισμένοι του έστελναν την «Νέμεσιν», κόρη της Νύχτας και του Ερέβους, που με την σειρά της επέφερε την «Τίσιν», δηλαδή την συντριβή του υβριστή.

Έτσι τιμωρήθηκε ο Αίαντας που πίστεψε ο δόλιος ότι μόνο με την δική του δύναμη, μπορεί να κατακτήσει την νίκη στον τρωικό πόλεμο.

Ακριβώς έτσι, προκλήθηκε και το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα.

Μεθυσμένη η Επιστήμη από τα επιτεύγματα της Τεχνολογίας, τυφλωμένη η Εξουσία από την ιδεοληψία της «οικονομίας της αγοράς», πίστεψαν ότι μπορούν να γίνουν Θεοί, και έκαναν την μεγάλη α-νοησία.

Χωρίς να διαθέτουν την σοφία για να διαχειριστούν την αποκάλυψη του Προμηθέα, με γνώμονα την μεγιστοποίηση του κέρδους και μακριά από κάθε κοινωνικό έλεγχο, προσπάθησαν να τα έχουν όλα: φτηνή ενέργεια, μεγάλα κέρδη αλλά και ασφάλεια.

Μόνο μετά την συμφορά, κατάλαβαν όλοι ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις οικοδομήθηκαν σε λάθος τοποθεσία, δίπλα στη θάλασσα και ακριβώς πάνω στο γεωλογικό ρήγμα της πιο σεισμογενούς χώρας, ότι η λειτουργία του πεπαλαιωμένου εργοστασίου υπερέβαινε τις δυνατότητές του και ότι η εταιρεία απέκρυπτε στοιχεία για την ασφάλεια των αντιδραστήρων και το μέγεθος της καταστροφής.

Τίποτε από αυτά δεν έγινε τυχαία ή από έλλειψη γνώσης. Οι εγκαταστάσεις χτίστηκαν εκεί για πολιτικούς λόγους, αφού η Κίνα και η Ρωσία δεν το ήθελαν στην δυτική ακτή της Ιαπωνίας, το εργοστάσιο υπερλειτουργούσε για να αυξάνονται τα κέρδη της εταιρείας Τepco και αυτή απεδείχθη ότι δεν ενημέρωνε σωστά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για να μην υποστεί τις συνέπειες.

Γνώση δίχως Χαρακτήρα, Εμπόριο δίχως Ηθική, Επιστήμη δίχως Ανθρωπιά, Πολιτική χωρίς Αρχές, έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι, μιλώντας για τα σφάλματα αυτού του κόσμου…

Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν σταματάει ποτέ. Και δεν πρέπει να σταματήσει.

Όμως, αν η καταστροφή που μπορεί να προκληθεί από την α-νόητη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, γίνεται γρήγορα αντιληπτή και προκαλεί άμεσα αυτοκριτική, δεν ισχύει το ίδιο για την κακή χρήση άλλων τεχνολογιών.

Άραγε τι τέρατα θα προκύψουν από την γενετική τεχνολογία και πως θα επηρεάσει το μέλλον του ανθρώπινου είδους; Πως θα απεμπλακεί η ανθρωπότητα από τον ολοκληρωτισμό που σταδιακά επιβάλλουν οι εξουσίες μέσω της πληροφορικής; Πως θα σταματήσει η μόλυνση του πλανήτη που δείχνει να φθάνει στα όρια του;

Με μία κοινωνική κοσμοθεωρία σε εμβρυακή μορφή, με καταρρακωμένες κοινωνικές αξίες, στον πρωτόγονο πολιτισμό της Ιδιοτέλειας, του Ολοκληρωτισμού και της Βίας όπου πισωγυρίζουμε, ποία δύναμη μπορεί να προφυλάξει τον πλανήτη από τους μαθητευόμενους μάγους και τους «υβριστές» στον άγριο καπιταλισμό του 21ου αιώνα;

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: