Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Από τον «βάλτο» του Αφγανιστάν στο Βατερλώ των Εξαρχείων

Ενώ τα συνεργεία της Αντιτρομοκρατικής εξακολουθούν να μετρούν άδειους κάλυκες στο σημείο της επίθεσης στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παρασκευής, στο Μέγαρο της Κατεχάκη λέγεται ότι ακόμη ψάχνονται να καταλάβουν τι ήταν αυτό που οδήγησε στην καταστροφή.

Κι εδώ που τα λέμε, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που δεν μπορεί να προστατέψει τον… εαυτό του δεν νοείται! Ειδικά μετά από τόσες μεγαλόστομες εξαγγελίες περί επιβολής του νόμου και της τάξης στο κέντρο των Αθηνών.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φαίνεται να έχει πιστέψει και ο ίδιος ότι το ζήτημα των επεισοδίων στα Εξάρχεια, αλλά και της ένοπλης βίας γενικότερα, είναι θέμα εφαρμογής του Ποινικού Κώδικα.

Έτσι, προσπάθησε να λύσει κοινωνικά προβλήματα με αστυνομικά μέσα. Ο υπουργός εφάρμοσε ένα κλασικά αμερικανικό στρατηγικό δόγμα: αν θέλεις να κυριαρχήσεις, πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένη και μακρόχρονη παρουσία στο έδαφος του εχθρού.

Αυτό, άλλωστε, προσπαθεί να κάνει και ο Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν, όπου -είναι τοις πάσι γνωστό πλέον- τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά... Σκοπεύει να διπλασιάσει τα στρατεύματά του στην χώρα αυτή και ζητάει από τους συμμάχους του να πράξουν το ίδιο.

Έτσι, η «Λωρίδα των Εξαρχείων» κατελήφθη από πολυάριθμες δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες εγκαταστάθηκαν μονίμως στην περιοχή.

Όμως οι επιτελείς του Χρυσοχοΐδη, όπως και του Ομπάμα, φαίνεται ότι κάτι δεν κατανοούν σωστά. Ο κλασικός φιλόσοφος και στρατηγός Σουν Τζου, συμβουλεύοντας τον αυτοκράτορα της Κίνας, το λέει ξεκάθαρα: όποιος παραμένει για καιρό στα εδάφη του εχθρού χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει την ανοχή των κατοίκων, θα φθείρει τα στρατεύματά του, θα γελοιοποιηθεί και στο τέλος θα αποχωρήσει ηττημένος.

«Όταν στην άμμο χτίζεις παλάτια»

Πριν αλέκτωρ λαλείσαι τρις, το πρώτο ρήγμα στους υπεραισιόδοξους σχεδιασμούς του υπουργού ήταν γεγονός: άνδρες των ΜΑΤ συλλαμβάνουν και οδηγούν σιδηροδέσμιους στη ΓΑΔΑ «δι' ασήμαντον αφορμήν» δύο γνωστές προσωπικότητες της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων αυτή του εκφωνητή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και έναν δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης.

Προβοκάτσια ή όχι, γεγονός παραμένει ότι οι όποιες συναινέσεις είχε εξασφαλίσει ο υπουργός για την «πάταξη» των Εξαρχείων πήγαν περίπατο δια παντός…

Το δεύτερο πλήγμα ήταν σε στυλ FBI και άφησε αμήχανη την ελληνική κοινωνία. Τρεις γνωστοί αντεξουσιαστές, που κατηγορούνται και για συμμετοχή σε ληστεία, επικηρύχθηκαν με το ποσό των 600.000 ευρώ!

Η απορία όλων ήταν εύλογη: Άραγε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ως Μέγας Δωροθέτης του σύνολου πολιτικού συστήματος, με τι ποσό θα έπρεπε να επικηρυχθεί; Οι δωρολήπτες; Αυτοί που εδώ και δεκαετίες διασπαθίζουν τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων; Αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία του Χρηματιστηρίου;

Μετά ήλθε και το άλλο περίεργο: ότι ξανανοίγει –λέει- ο φάκελος για τη 17Ν, αφού υπάρχουν στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα που δεν είχαν αξιοποιηθεί! Και όλοι κοιτούσαν αμήχανα…

Βίοι παράλληλοι

Στο τέλος, ήταν οι σφαίρες των Καλάσνικοφ που θέρισαν το όνειρο του κ. Χρυσοχοΐδη. Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει… Και ο αντίπαλος είναι αόρατος και απρόβλεπτος.

Τι θα απογίνει με τα εξ ίσου αισιόδοξα σχέδια του κ. Ομπάμα, για «μεταφορά» της έντασης από το Ιράκ στο Αφγανιστάν, θα το δείξει το μέλλον…

Συμπέρασμα; Οι αμερικανικές συνταγές ουδέποτε ευδοκίμησαν στο νότιο άκρο της Βαλκανικής, ούτε βέβαια στις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Ως απότοκες γραμμικής, Δυτικού τύπου λογικής, πολλές φορές αποδεικνύονται μονόπλευρες, φτωχές και ανεπαρκείς. Ιδίως όταν εφαρμόζονται σε περιβάλλοντα που διαμορφώνονται από χαοτικές, ασύμμετρες παραμέτρους.

Οι γκάφες των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών εγκεφάλων έχουν μείνει παροιμιώδεις. Όλοι θυμούνται, άλλωστε, την έμμονη ιδέα των Αμερικανών ότι το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν πίσω από την 17Ν και άλλες ένοπλες οργανώσεις, που έδρασαν στην Ελλάδα.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: