Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Το ανομολόγητο όνειρο των υπουργών

Όλοι οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια έχουν ένα όνειρο: να «πατάξουν» τα Εξάρχεια και τους πάσης φύσεως αντιεξουσιαστές. Ή αλλιώς: να επιβάλουν το νόμο και την τάξη στο κέντρο της Αθήνας.

Οι πιο τολμηροί από αυτούς το δοκίμασαν κιόλας!

Από τον αλήστου μνήμης στρατηγό Αντώνη Δροσογιάννη, μέχρι τον λεξιλάγνο θαυμαστή της Αστυνομίας Βύρωνα Πολύδωρα, ήταν πολλοί αυτοί που πίστεψαν ότι κατείχαν τη φιλοσοφική λίθο της καταστολής.

Το όνειρο όμως αποδείχθηκε άπιαστο!

Οι υπουργοί έρχονταν κι απέρχονταν, οι Εξαρχειώτες… έμειναν! Και όχι μόνο έμειναν, αλλά και διέπρεπαν στα επεισόδια δίνοντας… μαθήματα τακτικής και στρατηγικής που θα τα ζήλευαν επαγγελματίες του είδους!

Όποιος υπουργός τους προκάλεσε και ενεπλάκη σε βεντέτα μαζί τους όχι μόνο ηττήθηκε, αλλά γελοιοποιήθηκε κιόλας. Ειδικά όσοι πήραν το ζήτημα προσωπικά…

Το πολιτικό κόστος της ήττας το πλήρωσαν όλοι, ανεξαρτήτως κόμματος, αφού το μόνο που κατόρθωσαν είναι να μεταβληθεί το κέντρο της πόλης σε πεδίο μάχης, η ζωή των κατοίκων της σε εφιάλτη και οι κουκουλοφόροι σε ήρωες του σιναφιού τους!

Όλοι λοιπόν θέλουν να πατάξουν τα Εξάρχεια, αλλά ουδείς δείχνει διάθεση να τα κατανοήσει.

Πώς άραγε να δημιουργείται ένα τέτοιο φαινόμενο; Για πλάκα και μόνο τα σπάνε οι ταραξίες; Επειδή είναι χουλιγκάνοι, «εγκληματίες» και κακά παιδιά; Επειδή είναι πλουσιόπαιδα που ψάχνονται για περιπέτειες; Ή μήπως επειδή είναι βαλτοί και «πράκτορες» διαφόρων σκοτεινών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, της τρομοκρατίας, της Ασφάλειας κλπ κλπ, όπως τους θέλουν οι συνομωσιολόγοι των άκρων;

Τα κατασταλτικά μέτρα εδώ και τρεισήμισι δεκαετίες όχι μόνο δεν έχουν αποδώσει όσα περίμεναν οι αστυνομικοί εγκέφαλοι που τα εκπόνησαν, αλλά αντιθέτως, οι νέες γενιές γνωστών-αγνώστων γεννιώνται η μία μετά την άλλη...

Ποιο να είναι λοιπόν το μυστικό της συλλογικής «μακροζωίας» αυτών των ιδιότυπων εξεγερμένων; Κανένα στόμα δεν τόβρε και δεν τόπε ακόμα, που λέει κι ο ποιητής…

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όμως διατείνεται ότι την έχει βρει τη λύση. «Σε δύο χρόνια η υπόθεση των επεισοδίων στα Εξάρχεια θα έχει τελειώσει οριστικά», λένε με νόημα συνεργάτες του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Όπως αφήνουν να διαρρεύσει, η αισιοδοξία του βασίζεται μεταξύ άλλων και σε κάποιες άτυπες συμφωνίες με οργανώσεις και άτομα που κινούνται στις παρυφές του Συνασπισμού, αλλά και των Εξαρχείων ταυτόχρονα.

Ο ίδιος το επιβεβαίωσε: «Έχω φίλους αναρχικούς και αντιεξουσιαστές», δήλωνε την ώρα που τα ΜΑΤ καταλάμβαναν τα δρομάκια περί την πλατεία.

Ενώ όμως ο νέος υπουργός τα έλεγε όλα αυτά και επιθεωρούσε τη ΓΑΔΑ, και μέχρι οι γνωριμίες του να... «αποδώσουν», οι γνωστοί-άγνωστοι τα έκαναν… γυαλιά καρφιά στο κέντρο της Αθήνας.

Με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τα μηνύματα και από τις δύο πλευρές είναι σαφή: θα σας πατάξω λέει ο υπουργός, έλα πιάσε μας του λένε οι ταραξίες.

Κι αν λοιπόν τελικά «κλείσουν» τα Εξάρχεια, όπως το θέλει ο υπουργός, μήπως πρέπει να περιμένουμε ότι θα δημιουργηθούν δύο, τρία, πολλά… Εξάρχεια;

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: