Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Οι λέξεις και τα πράγματα: πολιτισμός & τουρισμός

Ο πολιτισμός δεν είναι πλέον μία κοινωνική και ιστορική διαδικασία. Δεν είναι ο τρόπος που συν-κινούνται και διεκδικούν την ύπαρξή τους κοινωνίες και άνθρωποι.

Πολιτισμός πλέον είναι οι διάφοροι τουρίστες που φωτογραφίζουν πεσμένους κίονες. Είναι καταστήματα μαζικής εστίασης. Είναι αμφίβολης ποιότητας ξενοδοχεία, όπου δυσαρεστημένοι υπάλληλοι παρέχουν κακές υπηρεσίες. Είναι ένας τρόπος για την εκάστοτε κυβέρνηση να μοιράζει διακριτικά χρήματα εκεί που εκείνη θέλει. Να διορίζει αυτούς, που εκείνη θέλει.

Είναι ο τρόπος που διεκδικεί την ύπαρξή της η τραγική καρικατούρα του Νεοέλληνα. Ένας Homo Consumer, με καταρρακωμένη ταυτότητα, χωρίς οράματα, χωρίς ιστορική μνήμη, που καταναλώνει περισσότερα από αυτά που παράγει: κυρίως ασυνάρτητα προϊόντα Δυτικής υποκουλτούρας με μπόλικα ανατολίτικα κατάλοιπα.

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού! Αυτό, δεν το σχεδίασε ο πολιτικώς ορθός εγκέφαλος που αφαίρεσε το «Εθνικό» από τα υπουργεία Οικονομίας, Παιδείας κ.λπ. Εδώ, ο ποιητής έχει άλλο σκοπό! Γκρεμίζει και τα τελευταία προσχήματα. Το λέει ξεκάθαρα: τελειώνουν οι κοροϊδίες περί «κουλτούρας», τα ψέματα της μεταπολίτευσης, της αριστεράς και των «λαπάδων» ποιητών.

Τώρα το μαχαίρι φτάνει στο κόκκαλο! Όλα στο βωμό της επιχειρηματικότητας. Εκεί όπου θυσιάστηκε η πολιτική, η συνείδησή μας, η Ιστορία, η Αριστερά, η Δημοκρατία και -τι ειρωνεία!- ακόμη και η ίδια η ευημερία…

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: