Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ο μύθος του Έλληνα «κηφήνα»

«Σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι για αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα…» λέει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν, σε συνέντευξή της, για τα οικονομικά μέτρα, την τρόικα και τα όσα συμβαίνουν τελευταία στη χώρα μας.

H Αμερικανίδα δημοσιογράφος, στο βιβλίο της «Το Δόγμα του Σοκ», περιγράφει λεπτομερώς τις τεχνικές του «καπιταλισμού της καταστροφής», όπως η ίδια τον ονομάζει, που χρησιμοποιούνται από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, για τον πειθαναγκασμό των πολιτών να δεχθούν μεταρρυθμίσεις ενάντια στα συμφέροντά τους.

Με άμεσο στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις, την απορύθμιση του κρατικού τομέα και τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, μία κατά μέτωπο επίθεση κατά της συλλογικής συνείδησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στην Ελλάδα.

Πανίσχυροι επικοινωνιακοί μηχανισμοί έχουν εξαπολύσει μία γιγάντια προπαγανδιστική εκστρατεία και βομβαρδίζουν τον πολίτη με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, επιδιώκοντας να του επιβάλλουν την άποψη, ότι είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κρίση.

Χρησιμοποιώντας πολύ συχνά ψευδή στοιχεία και εκμεταλλευόμενοι τα -δυστυχώς υπαρκτά- παθογενή στοιχεία του ελληνικού δημόσιου και οικονομικού βίου, προσπαθούν να εκμηδενίσουν την αυτοεκτίμησή του, ώστε να τον πείσουν να δεχθεί τα μέτρα της τρόικας και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ως «μονόδρομο» και υποχρεωτική λύση.

Ψέμα 1ο: οι Έλληνες εργάζονται λιγότερο

Πρόκειται για ένα στερεότυπο, πολύ διαδεδομένο στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε..

Αντίθετα, σύμφωνα με άρθρο της «Wall Street Journal» (14-2-2011), οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατάταξης στην Ε.Ε., εργαζόμενοι κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα, και ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με 39 ώρες την εβδομάδα.

Λιγότερο απ' όλους, εργάζονται οι Ολλανδοί με 31 ώρες, ενώ οι Γερμανοί δουλεύουν 36 ώρες την εβδομάδα.

Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες παράγουν λιγότερο από 18,5 ευρώ κάθε ώρα εργασίας, οι Ισπανοί 24,4 ευρώ και οι Πορτογάλοι 13,8 ευρώ, ενώ οι Ολλανδοί παράγουν 39,5 ευρώ και οι Γερμανοί 38,7.

«… Ένας Έλληνας υπάλληλος με την ίδια εκπαίδευση με έναν Γερμανό θα είναι λιγότερο παραγωγικός, εξαιτίας της ανώτερης τεχνολογίας που έχει ο Γερμανός και των υποδομών» σημειώνει η εφημερίδα.

Ψέμα 2ο: οι Έλληνες βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη

Έρευνα του Ο.Ο.Σ.Α., που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2010, αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα οι Έλληνες βγαίνουν αργότερα στη σύνταξη από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Έτσι, ενώ ο νόμος επέτρεπε μέχρι πρότινος τη σύνταξη στα 58 χρόνια για την Ελλάδα, και το όριο ήταν τα 60 για τη Γαλλία και τα 65 για τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστρία, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Οι Γάλλοι βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα, κατά μέσον όρο στην ηλικία των 58,7 ετών, οι Αυστριακοί παρά την αυστηρή νομοθεσία τους στα 58,9, οι Ιταλοί στα 60,8, οι Ισπανοί στα 61,4 και οι Γερμανοί στα 62,1, αναφέρει ο Ο.Ο.Σ.Α. μετά από επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων που αφορούν στην πραγματική έξοδο από την εργασία.

Οι Έλληνες, παρά το χαμηλό όριο των 58 ετών που προέβλεπε ο νόμος, βγαίνουν στη σύνταξη στα 62,4 χρόνια τους, δηλαδή 4,4 χρόνια παραπάνω από το νόμιμο όριο, αργότερα ακόμη και από τους Γερμανούς.

Ψέμα 3ο: το υπεράριθμο των δημοσίων υπαλλήλων

Ενώ ορισμένα δημοσιεύματα μιλούσαν για αριθμούς δημοσίων υπαλλήλων της τάξεως των… εκατομμυρίων, η «Έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σε κείμενο εργασίας με τίτλο «The size and performance of public sector activities in Europe», αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τους λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους στην Ε.Ε..

Στον πίνακα όπου καταγράφεται το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων επί του συνόλου των εργαζομένων κάθε χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση μεταξύ των 17 κρατών που εξετάζονται στην έρευνα, με ποσοστό 11,4%.

Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν οι «προηγμένες» Σουηδία (30%) και Δανία (29%). Αλλά η Ελλάδα υπολείπεται πολύ και από τη Γαλλία (21,2%) και τη Μεγάλη Βρετανία (17,8%) και ξεπερνά μόνο την Ιρλανδία (11,0%), την Ολλανδία (10,7%) και τη Γερμανία (10,2%). Όπως σημειώνεται στη μελέτη, η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη αυτή παραμένει σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες.

Η απογραφή του 2010 απέδειξε ότι στην Ελλάδα υπηρετούν 768.009 δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβάνοντας τους μόνιμους υπάλληλους, τους δικαστικούς και τους δημόσιους λειτουργούς (625.738), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (53.833), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (44.811), τους συμβασιούχους έργου (14.345), τους αιρετούς (12.609) και άλλες πιο ολιγάριθμες κατηγορίες.

Η κυβέρνηση, οι «μόνιμοι» επικριτές του δημόσιου τομέα και οι λάτρεις του μνημονίου απέφυγαν να τοποθετηθούν και να σχολιάσουν το αποτέλεσμα.

Οι δε αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων απορροφούν το 11,1% του Α.Ε.Π., τοποθετώντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, με πρώτη τη Δανία (18,1%) και δεύτερη την Ισπανία (17,5%).

Ορθώς λοιπόν, η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «συστηματική και χρόνια παραποίηση, διαστρέβλωση της πραγματικότητας με τα περί ενάμισι, δύο, ακόμη και δυόμισι εκατομμύρια δημοσίων υπαλλήλων».

Στόχος το σύστημα αξιών της κοινωνίας

Βραχυπρόθεσμος στόχος αυτής της προπαγανδιστικής εκστρατείας είναι να τροφοδοτηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, που βουλιάζουν από την παγκόσμια «φούσκα», με χρήματα από τη φορολογία και όχι από τους «έχοντες και κατέχοντες», δηλαδή τις τράπεζες και τους μεγαλοκεφαλαιούχους.

Η μακροπρόθεσμη όμως επιδίωξη αυτής της επίθεσης, που δεν περιορίζεται στο οικονομικό σύστημα και τα εργασιακά, είναι να πλήξει το σύστημα αξιών της ελληνικής κοινωνίας. Μύθοι, Σύμβολα και Αξίες, Ιστορία, Θεσμοί και Παραδόσεις, απαραίτητα συστατικά κάθε ανθρώπινης συλλογικότητας, πρέπει να απαξιωθούν και να αντικατασταθούν από άλλα.

Έτσι μόνο μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο είδος συνείδησης και σκέψης, ένα διαφορετικό σύστημα αξιών και τελικά ένας διαφορετικός πολιτισμός, προς όφελος της οικονομίας της αγοράς, των «ομάδων συμφερόντων» που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο και τελικά της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας.

*τα στατιστικά και οικονομικά στοιχεία προέρχονται από εκθέσεις της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α., τις εφημερίδες «Wall Street Journal», «Stuttgarter Zeitung», «Έθνος» και «Ελευθεροτυπία». Η συνέντευξη της Ναόμι Κλάιν δημοσιεύτηκε στο «Βήμα».

zougla.gr

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"...οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατάταξης στην Ε.Ε., εργαζόμενοι κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα,..."
Μάλιστα!
1)Επισκεφθείτε μιάν οποιανδήποτε δημόσια υπηρεσία,εργάσιμη ημέρα, μεταξύ δύο αργιών όπου θα συναντήσετε όλους τους υπαλλήλους παρόντες - στις "χτυπημένες" κάρτες τους - και ταυτόχρονα όλους σωματικά απόντες στις ...εξοχές!
Έτσι εργαζόμαστε κι εμείς 142 ώρες την εβδομάδα!!!!
2)"Λιγότερο απ' όλους, εργάζονται οι Ολλανδοί με 31 ώρες...ενώ (οι Ολλανδοί) παράγουν 39,5 ευρώ..."
Πώς έτσι,ωρέ φωστήρες; Μήπως έχουν
κι αυτοί την προηγμένη τεχνολογία των Γερμανών;
Α! Ρε πολύχρωμα παπαγαλάκια που
διαθέτει η Φύση.....

ΒΑΣΙΛΗΣ είπε...

Κε Ανώνυμε να μη βγάζεις εύκολα συμπεράσματα.Το δημοσίευμα μιλάει για ΜΕΣΟ ΟΡΟ που σημαίνει ότι και αν δεχτούμε ότι για τους δημόσιους υπαλλήλους έχεις δίκαιο,μπορεί οι στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν και 50 και 60 ώρες την εβδομάδα.Και επειδή τα γνωρίζω μάλλον καλύτερα από σένα(γιατί δούλευα σε λογιστήρια)θα έπρεπε να έβλεπες σε περιόδους υποτιθέμενης "ανάπτυξης" και "ανταγωνιστικότητας"εργαζόμενοι-μηχανικοί,λογιστές,υπάλληλοι,οικοδόμοι,οδηγοί,χειριστές βαρέων μηχανημάτων,να δουλεύουν πολύ και περισσότερο από 70 ώρες την εβδομάδα!!. Αλλά παρά την προσπάθεια τους και τον αγώνα τους,ούτε τις θέσεις εργασίας τους δεν έσωσαν,αλλά ούτε και τη χώρα.Γιατί,γιατί το σύστημα είναι σάπιο και ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠ΄ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ και αυτό είναι που πρέπει να πετάξουμε.Αλλά για να το πετάξουμε,θα πρέπει πρώτα να ξυπνήσουμε και να μην είμαστε πρόβατα...κοπάδι για σφαγή.

archimidis είπε...

1) κανεις λαθος πως οι ολλανδοι δουλευουν λιγοτερο επειδη τα μαγαζια ειναι καθημερινα ανοιχτα (και τα σαββατοκυριακα κ ετσι καλυπτουν απογευματα που ειναι κλειστα), απλα ο μεσος ωρος βγαινει μικροτερος (οπως υποθετω κ σε αλλες χωρες) γιατι υπαρχουν παρα πολλοι φοιτητες π δουλευουν part time. μεσος ορος ;)
2) δεν νομιζω να πιστευει κανενασ πως βγαινουμε νεοτεροι στην συνταξη
3)πωσ γινεται να εχουμε μικροτερα ποσοστα οταν σε ιδια ερευνα εβγαινε πωσ εχουμε σε απολυτουσ αριθμους ειχαμε οσουσ εχει κ η γαλλια???

ΒΑΣΙΛΗΣ είπε...

Η συζήτηση νομίζω δεν οδηγεί πουθενά,σου ανέφερα μερικά στοιχεία,γιατί έζησα από κοντά την πίεση και την εκμετάλλευση των εργοδοτών..Ίσως θα έπρεπε να δούμε την ουσία και η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει αναπτυγμένη χώρα που να μην έχει τεράστια χρέη και αν το ψάξει κανείς θα δει ότι όσο πιο "πλούσια" είναι τόσο μεγαλύτερο είναι και το χρέος πχ.ΗΠΑ 14 ΤΡΙΣ!!! $.Το σύστημα δηλαδή σου λέει θέλεις ανάπτυξη θες βιωτικό επίπεδο πρέπει να χρωστάς. χρήμα=χρέος.Βέβαια κάποια στιγμή η φούσκα(χρέος)σκάει και πάντα καλούνται οι μικροί να πληρώσουν τα σπασμένα...(προς θεού ποτέ τραπεζίτες,άνθρωποι της εξουσίας, μεγαλοκαρχαρίες και πολυεθνικές)!!!

Ανώνυμος είπε...

@ΒΑΣΙΛΗΣ. Εκ προοιμίου σου κάνω τις εξής παραδοχές:1)Δεν γνωρίζω τα πράγματα καλύτερα από 'σένα γιατί δεν έχω δουλέψει σε λογιστήριο! 2)Είμαι πρόβατο,που συμμετέχω σε κοπάδι γιά σφαγή και 3)Εξαιτίας των προηγουμένων,βγάζω εύκολα συμπεράσματα.
Τώρα: Και μόνη η αναφορά του ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ εργασίας στη Wall Street Journal καθιστά τη διαπίστωση ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ γιά τους λόγους που αναφέρεις.Επειδή όμως οι πτωχεύσεις,οι αναδιαρθρώσεις και όλα τα υπόλοιπα "αγαθά",γιά τα οποία προσφάτως συζητάμε,αφορούν σε ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ και ΧΡΕΟΣ,θέλησα να επισημάνω την απόλυτη χρησιμότητα που θα είχε η αντιστοίχιση απολαυών και παραγωγι-
κότητας.Πού η διαφωνία;

"...γιατί το σύστημα είναι σάπιο και ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠ΄ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ και αυτό είναι που πρέπει να πετάξουμε."
Άσπρισε το κεφάλι μου να ακούω ηλίθια "επαναστατικά" τσιτάτα.
Πρόταση του συστήματος του Παραδείσου έχεις; Αν ναί,σε εκλιπαρώ πές την μας και σώσε μας.
Αλλιώς,ανοιξε τα Βιβλία Εσόδων-
Εξόδων και συνέχισε να γράφεις...

"..γιατί έζησα από κοντά την πίεση και την εκμετάλλευση των εργοδοτών.."

Η πίεση που έζησες είναι δροσερό αεράκι μπροστά στη πίεση που ζούν οι αυτοαπασχολούμενοι,οι ελευθ. επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι εργοδότες-"εκμεταλλευτές"(sic) καθημερινά.Γι' αυτό,αγάντα...

"Το σύστημα δηλαδή σου λέει θέλεις ανάπτυξη θες βιωτικό επίπεδο πρέπει να χρωστάς."

Καλά,εσύ,σοβαρός λογιστής,δεν γνωρίζεις οτι η αποσπασματική αναφορά σε "Χρέος" μπορεί να μη σημαίνει απολύτως τίποτα;
Κάνε μιά ερώτηση στο λογιστήριο(!)πόσο θα αυξηθεί ή πόσο θα μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα -και περαιτέρω το δημόσ.χρέος- της χώρας σου αν αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου,επειδή στραβοκατούρησε η καμήλα του σεϊχη.....


"Βέβαια κάποια στιγμή η φούσκα(χρέος)σκάει και πάντα καλούνται οι μικροί να πληρώσουν τα σπασμένα...(προς θεού ποτέ τραπεζίτες,άνθρωποι της εξουσίας, μεγαλοκαρχαρίες και πολυεθνικές)!!!"

Με πιάνουν οι λυγμοί όταν η "μικρή"
και "ταλαιπωρημένη" κυρία Κατίνα,
υπάλληλος-ελεγκτής της Χ ΔΟΥ,μόλις εισπράξει από μένα - διά μέσου εσού,εργαζόμενε του λογιστηρίου - την κάυσιμη ύλη της διαφθοράς,την
"κοπανάει" γιά ψώνια,όπου εκεί θα
χρεώσει και το ημερομίσθιο της,
που επάξια(!) έλαβε γιά τη
"παραγωγικότητά" της και ΔΕΝ "πληρώνουν" γιά όλα αυτά οι τραπεζίτες και οι πολυεθνικές!!!!

Συμπέρασμα: Της κοντής ψ...ής - και του εργαζόμενου στο λογιστήριο
(!!!) - οι τρίχες της (του) φταίνε....

ΒΑΣΙΛΗΣ είπε...

Φίλε Ανώνυμε έχεις πιάσει την ιστορία απ΄το τέλος και απ΄τα αποτελέσματα που δημιουργεί ένα σύστημα που από όπου να το ακουμπήσεις βρωμάει.Εσύ σαν άγγελος σε ένα αγγελικό αρμονικό σύστημα βλέπεις μόνο την Κατίνα στη ΔΟΥ,ενώ οι άλλες επαγγελματικές ομάδες ακόμα και οι εργαζόμενοι είναι άμοιροι ευθυνών.Όλοι οι άλλοι αγγελούδια,ποιον κοροιδεύεις,που ζούσες,ο ένας έκλεβε τον άλλον,πες μου μια επαγγελματική ομάδα που δεν έκλεβε..Να ακούσω έστω μόνο μία!!!Σ΄αυτο το σύστημα που υπερασπίζεσαι,αν δεν έκλεβες,αν δεν έκανες λαμογιά δεν μπορούσες να προκόψεις.Οι τράπεζες οι νόμιμοι τοκογλύφοι παίζουν πολύ άσχημα μαφιόζικα παιχνίδια εις βάρος των λαών και θέλουν ανάλογες πολιτικές και νοοτροπίες για να επιβιώσουν.... Τώρα δεν είναι εύκολο να κάνω μαθήματα από δω πως δημιουργείται το χρέος και το χρήμα.Ούτε βέβαια μαθήματα ήθους και σεβασμού σε κάποιον που μπορεί να έχει διαφορετική γνώμη(όπως βλέπεις πιο πάνω για τα πρόβατα μιλάω σε πρώτο πληθυντικό)Αν έχει χρόνο το ίντερνετ μπορεί να σε βοηθήσει(για το χρέος μόνο...για το ήθος δεν μπορεί να κάνει κάτι...είναι μέσα μας-όταν σεβόμαστε τον εαυτό μας σεβόμαστε και τους άλλους...).Οσο για το σύστημα τι να φτιάξουμε καινούριο,πρέπει να δούμε πρώτα τα χάλια του ο καθένας από εμάς,να δούμε ότι αυτή η κατάντια δεν είναι γιατί φταίει πάντα ο άλλος,αλλά κυρίως εμείς οι ίδιοι.Πάμε να φτιάξουμε συστήματα,κοινωνίες χωρίς να έχουμε ιδέα για τον ευατό μας(γνώθι σ΄αυτόν)ας κοιτάξει ο καθένας τα χάλια του και την Άγνοια του, αν δεν του αρέσει κάτι γύρω του... Εξήμισι δισεκατομμύρια μάθαμε να λέμε φταίνε οι άλλοι και η κακή μας τύχη...έτσι δεν πρόκειται να φτιάξουμε τον κόσμο μας..

Ανώνυμος είπε...

@ΒΑΣΙΛΗΣ.
"Οσο για το σύστημα τι να φτιάξουμε καινούριο,πρέπει να δούμε πρώτα τα χάλια του ο καθένας από εμάς,να δούμε ότι αυτή η κατάντια δεν είναι γιατί φταίει πάντα ο άλλος,αλλά κυρίως εμείς οι ίδιοι.Πάμε να φτιάξουμε συστήματα,κοινωνίες χωρίς να έχουμε ιδέα για τον ευατό μας(γνώθι σ΄αυτόν)ας κοιτάξει ο καθένας τα χάλια του και την Άγνοια του, αν δεν του αρέσει κάτι γύρω του... Εξήμισι δισεκατομμύρια μάθαμε να λέμε φταίνε οι άλλοι και η κακή μας τύχη...έτσι δεν πρόκειται να φτιάξουμε τον κόσμο μας.."

Δεν γνωρίζω αν ακούσια(;) διατύπωσες με τα ανωτέρω την πεμπτουσία της λειτουργίας των πολιτικών και κοινωνικών συτημάτων και θεσμών,όπως αυτή αναλύεται και ερμηνεύεται παγκοσμίως από την Πολιτική Επιστήμη,τουλάχιστον κατά τον τελευταίο αιώνα.

Όμως τί σχέση έχουν οι ως άνω απόψεις σου με αυτές:
"...πάντα καλούνται οι μικροί να πληρώσουν τα σπασμένα...(προς θεού ποτέ τραπεζίτες,άνθρωποι της εξουσίας, μεγαλοκαρχαρίες και πολυεθνικές)!!!" τις απόψεις σου;
Μπορεί να μου πεις:"Όση η μέρα με τη νύχτα.Και οι δύο μέρη του 24ώρου αποτελούν". Αν είναι έτσι,δεν αντιλέγω....

Υ.Γ.Στις αρχικές μου παραδοχές πρόσθεσε,σε παρακαλώ,κι άλλες δύο:
4) Χρειάζομαι μαθήματα πολιτικής οικονομίας και 5) Στερούμαι ήθους και σεβασμού.
Όπως θα διαπιστώνεις πληρώ τα κριτήρια του κρετινισμού,αλλ' όχι
της λωποδυσίας!
Εσύ;;;;;;;

ΒΑΣΙΛΗΣ είπε...

Φίλε μου έχεις όλο το σεβασμό μου γι αυτά που λες και την κατανόηση.Απλά τα βλέπουμε από διαφορετική σκοπιά.Δυστυχώς χάθηκαν αυτά που σου έγραφα και βαριέμαι να τα ξαναγράψω.. Να πω όμως ότι δεν μιλούσα προσωπικά για σένα αλλά για μια κοινωνία με συμπεριφορές και νοοτροπίες.Πρέπει να παραδεχθείς όμως ότι καμιά επαγγελματική ομάδα δεν ήταν "αγια" χωρίς να σημαίνει ότι εμείς μέσα σ΄αυτές είναι απαραίτητο να είμαστε "λωποδύτης" μιλάμε για τον κανόνα. Επιμένω πάντως ότι όλα αυτά που βλέπουμε γύρω μας είναι ο κακός μας εαυτός-και όχι ο άλλος-όπως και η Άγνοια της Δύναμης μας,είναι η δύναμη της εξουσίας.Αν πιστεύουμε στο χρήμα,δεν μπορεί να μην μας εκμεταλλευτεί ο τραπεζίτης,αν πιστεύουμε στην εξουσία δεν μπορεί να μην σε εκμεταλλευτεί ο πολιτικός,αν πιστεύουμε στην κατανάλωση και στις αγορές δεν μπορεί να μην σε εκμεταλλευτεί η πολυεθνική,γιατί πλέον γινόμαστε θύματα των προτύπων, πεποιθήσεων και των θεσμών του συστήματος..

Ανώνυμος είπε...

@ΒΑΣΙΛΗΣ.
Συμφωνώ,ευχαριστώ και ανταποδίδω
τις φιλοφρονήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Τα «πολύχρωμα παπαγαλάκια» του κ. Ανώνυμου τα επιστρέφω. «Παπαγαλάκια» ποίου άραγε; Ποίοι αυτή την εποχή έχουν στρατολογήσει «παπαγαλάκια» για να υπερασπιστούν τον δημόσιο τομέα; Δεν ξέρετε τι λέτε μου φαίνεται. Τα γνωστά-άγνωστα παπαγαλάκια τιτιβίζουν την προπαγάνδα του ΔΝΤ περί δημοσίων υπαλλήλων και ελεύθερης αγοράς κ. Ανώνυμε και όχι το αντίθετο.
Επίσης, δεν υπερασπίζομαι τον δημόσιο τομέα του οποίου την παθογένεια βιώνουμε όλοι μας. Όμως δεν δέχομαι να υποτιμάται η νοημοσύνη μου από προπαγάνδες και ψευδή στοιχεία, προς όφελος ομάδων συμφερόντων, που επιδιώκουν να εργαζόμαστε σαν σκλάβοι, χωρίς δικαιώματα, εν τέλει μόνο για τροφή και στέγη.
Ούτε τα μαύρα πρόβατα και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι μου αρέσουν, (στην προκειμένη όσοι εργάζονται στο δημόσιο). Οι κυρίως φταίχτες είναι άλλοι και τους γνωρίζουμε όλοι μας. Αυτοί όμως δεν στιγματίζονται και αν κατονομάζονται δεν τους ενδιαφέρει και τόσο. Ας φορολογηθούν αυτοί λοιπόν…
ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα το άρθρο και είπα "εντάξει, μας εμπαίζουν", ως συνήθως...
Διαβάζω και τα σχόλια, μια και είμαι περίεργη, κι από εκεί και πέρα είμαι μπερδεμένη...
Καλή σου ημέρα Πάνο, Μίτση Πικραμένου.-

Ανώνυμος είπε...

Τώρα μπορεί να κάνει blog και ο κάθε Πικραμένος!!!

Ανώνυμος είπε...

Σημείωση για το προηγούμενο σχόλιο: just kidding! καμία αναφορά στο περιεχόμενο. Καλησπέρα! ελπίζω να μην ενόχλησα.